… Dat was lange tijd de verwachting. We hoopten allemaal op lagere rentes, vooral toen eind 2024 de inflatie even wat kalmer leek te worden. Maar de wereld heeft zo zijn eigen plannen. Geopolitieke spanningen, handelsoorlogen en miljarden aan nieuwe defensie-uitgaven gooien roet in het eten. Het gevolg? Hypotheekrentes die in recordtempo door het dak gaan. Wat betekent dit voor jou? We praten je bij in dit artikel.
Wat is er aan de hand met de hypotheekrente?
De rente die banken betalen om zelf geld te lenen – de kapitaalmarktrente – is in korte tijd flink gestegen. Omdat hypotheekverstrekkers die hogere kosten doorberekenen aan jou en mij, zien we de hypotheekrente nu razendsnel omhoogschieten.
Geopolitieke onrust: Europa (in Europa alleen al tot wel 800 miljard!) en tal van andere landen hebben aangekondigd honderden miljarden extra in defensie te investeren. Dat drijft overheidsuitgaven omhoog. Beleggers zien daardoor meer inflatiegevaar en vragen een hogere rente als vergoeding.
Handelsoorlog en hogere prijzen: De oplopende handelstarieven verhitten de markt nog verder. Hogere prijzen betekenen meer inflatie, en inflatie… betekent hogere rentes.
ECB verlaagt de korte rente, maar… Ondanks de zes opeenvolgende renteverlagingen door de ECB (nu op 2,50%) blijft de inflatie hardnekkig hoog. Bovendien baseren lange rentes zich op wereldwijde factoren en verwachtingen – en daar ziet het plaatje er allesbehalve rooskleurig uit.
→ Gevolg: Hypotheekverstrekkers hebben in hoog tempo hun tarieven naar boven bijgesteld, met stijgingen van 0,15% tot wel 0,30%. Dat lijkt misschien een fractie, maar over de volle looptijd van je hypotheek kan dit makkelijk in de duizenden euro’s extra lopen.
Wil je weten hoe dat in 2025 verder kan uitpakken? Neem dan even een kijkje bij Wat worden mijn maandlasten bij een hypotheek in 2025? Een realistisch kostenplaatje. Zo krijg je een nog beter beeld van de impact op je portemonnee.
“Maar ik dacht dat de rente in 2025 zou dalen?”
Die gedachte was een tijdje terug heel logisch. De inflatie leek te zakken en we dachten dat de economie zich zou stabiliseren. In september vorig jaar betaalde je bijvoorbeeld zo’n 3,5% voor 10 jaar vast (met NHG). Nu ligt dat al rond de 3,77% en voor 20 jaar vast praat je over 4,07%.
“Een paar tienden verschil, is dat nou zo erg?”
Ja, want op een hypotheek van 300.000 euro kan een stijging van 0,2% zomaar 30 tot 40 euro meer per maand betekenen. Over 20 jaar loopt dat op tot een aanzienlijk bedrag.
Wil je weten hoe de rentes zich verder ontwikkelen? Lees hier de actuele hypotheekrente verwachting voor 2025.
Hoe lang houdt deze stijging aan?
Die vraag is – op z’n zachtst gezegd – lastig. Als de geopolitieke spanningen afnemen, kan de rente in principe weer zakken. Maar als de onzekerheid aanhoudt of erger wordt, bestaat de kans dat de kapitaalmarktrente nóg hoger oploopt.
Kortom: op dit moment ziet het er niet naar uit dat de rente binnen een paar weken weer daalt. Laat je dus niet verrassen: zorg dat je weet waar je staat, zeker als je binnenkort een rentevoorstel moet accepteren of juist een hypotheek wilt afsluiten.
Twijfel je over de snelheid en procedures? Dan is het handig om te weten hoelang de doorlooptijd (en acceptatie) van een hypotheek in 2025 gemiddeld duurt. Zo voorkom je onnodige stress bij het rondkrijgen van je financiering.
Lange vs. korte rente: hoe zat dat ook alweer?
Korte rente (korter dan 10 jaar): wordt vooral gestuurd door de ECB. Momenteel is die rente juist aan het dalen, omdat de ECB probeert de economie te stimuleren (inmiddels zes renteverlagingen op rij). Dit merk je vooral bij variabele rentes en kortlopende leningen.
Lange rente (langer dan 10 jaar): wordt bepaald op de kapitaalmarkt. Deze rente is supergevoelig voor inflatieverwachtingen en geopolitieke onzekerheid. En dáár zit nu juist de knoop: door alle onrust schiet de lange rente omhoog.
Wat we nu zien, is een unieke situatie waarin de korte en lange rente verschillende kanten op gaan.
Wat betekent dit voor jou?
Wil je nú kopen?
De rente ligt hoger dan een paar maanden geleden, dus je kunt minder lenen voor dezelfde maandlasten. Of je betaalt simpelweg een hoger bedrag per maand. Ga niet bij de pakken neer zitten, want rentes zijn historisch gezien nog steeds niet absurd hoog. Maar het is wél slim om snel te onderzoeken welke rente je kunt ‘vastklikken’. Wil je vrijblijvend in (video)gesprek met een hypotheekadviseur van Finauta om te zien wat je mogelijkheden zijn? Neem vandaag nog contact met ons op.
→ Wil je weten hoe je als starter toch kunt kopen? Lees hier alles over garant staan, schenken en lenen van ouders.
Sta je voor een renteherziening?
Verwacht je een brief op de mat met een nieuw rentevoorstel? Houd er rekening mee dat het renteniveau hoger kan uitvallen dan je misschien had gehoopt. Oversluiten of rentemiddelen kan gunstig zijn, maar laat je goed adviseren of het in jouw geval ook écht loont.
Heb je al een langlopend contract?
Dan hoef je jezelf voorlopig niet druk te maken. Zolang je rentevaste periode nog een poos doorloopt, profiteer je van de oude, lagere rente. Tenzij je bijvoorbeeld gaat verhuizen of je huis wilt verbouwen, heb je er weinig mee te maken.
Over verbouwen gesproken: check ook hoe je een verbouwing kunt meefinancieren in je hypotheek in 2025. Ja, dat kan echt!
Hoe houd je overzicht?
Maak een nieuwe berekening: De marktrentes bewegen pijlsnel, dus een berekening van twee maanden geleden is nu misschien al achterhaald.
Plan een adviesgesprek: Een ervaren hypotheekadviseur (bijvoorbeeld van Finauta) kijkt objectief naar je situatie, houdt het hoofd koel en geeft je rustig advies. Zo vermijd je onnodige stress en ondoordachte beslissingen. Lees hier meer over onze werkwijze.
Kijk naar je eigen risicobereidheid: Wil je absolute zekerheid en rustig slapen? Dan is een langere rentevaste periode het overwegen waard. Ben je flexibeler ingesteld en kun je een rentestijging opvangen? Dan is een kortere periode wellicht nog steeds aantrekkelijk.
Laat je niet gek maken, maar wees wél voorbereid
Door de huidige ontwikkelingen is een daling van de hypotheekrente in 2025 (voorlopig) van de baan. Sterker nog: als de kapitaalmarktrente blijft stijgen, zullen meer aanbieders volgen met hogere tarieven.
De gouden tip: Blijf niet hangen in wat je ‘dacht’ dat er zou gebeuren. Kijk naar de nieuwste cijfers, en leg die naast je persoonlijke wensen en (financiële) mogelijkheden. Ben je ook benieuwd of je woning straks een energielabel of zelfs een klimaatlabel nodig heeft? Dan is het slim om te checken of een energielabel verplicht is en wat de eventuele gevolgen zijn. Ook het klimaatlabel voor huizen is iets waar je in 2025 rekening mee kunt moeten houden.
Een rekenvoorbeeld nodig? Vraag ‘m hier aan
Heb je behoefte aan meer duidelijkheid of gewoon benieuwd naar jouw opties? Bij Finauta kun je gratis en vrijblijvend een hypotheekberekening aanvragen. Wij vergelijken álle geldverstrekkers in Nederland, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
- 100% onafhankelijk advies
- Vergelijk álle aanbieders
- Gegarandeerd de laagste rente
Zie direct wat deze stijgende rente voor jouw portemonnee betekent. Klik op de gele knop hiernaast en ontdek je mogelijkheden – zodat je wéloverwogen keuzes maakt, ook in onrustige tijden.