Hypotheek voor 50-plussers

Wij snappen dat het kiezen van de juiste hypotheek als 50-plusser best lastig kan zijn. Elke hypotheek heeft z’n plus- en minpunten. Ben je de 50 gepasseerd en kun je wel wat advies gebruiken? Dan zit je hier goed!

Langer thuis blijven wonen 
Maak je huis klaar voor de toekomst, zodat je er nog lange tijd van kunt genieten.

Woning verduurzamen

Wil je je huis energiezuiniger maken? Dan kun je vaak extra lenen, wat ook nog eens je maandlasten verlaagt.

Schenken aan (klein)kinderen

Heb je overwaarde? Dan kun je dit gebruiken om je kinderen of kleinkinderen nu al een schenking te doen.

Hypotheek voor 50-plussers: hoe zit dat?

Ben je 57 jaar of ouder, dan val je in de categorie ‘senior’ bij het aanvragen van een hypotheek. Na je werkzame leven kan je inkomen veranderen en dat speelt mee in hoeveel je kunt lenen. Zeker als je AOW-leeftijd in zicht komt. Dan wordt er gekeken naar je toekomstige AOW en pensioen. Dit betekent vaak dat je minder kunt lenen dan toen je nog niet met pensioen was.

Met een seniorenhypotheek blijven de deuren open om een hypotheek af te sluiten, over te sluiten of te verhogen als je de pensioenleeftijd nadert of al hebt bereikt. Je kunt ook de overwaarde van je huis inzetten voor die dromen die je nog hebt. Dat extraatje kun je gebruiken als aanvulling op je pensioen, of om je huidige woning helemaal klaar te maken voor de toekomst.

NHG-kansen voor 55-plussers

Ga je verhuizen en blijven je woonlasten gelijk of dalen ze? Dan kan je hypotheekverstrekker met NHG uitgaan van wat je écht aan woonlasten betaalt. Zo’n situatie komt vaak voor bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Handig, want daardoor kun je soms meer lenen dan met een volledig aflossende hypotheek.

Voor 2024 is de NHG-grens voor woningen €435.000. Heb je energiebesparende plannen? Dan kan dat oplopen tot €461.000. Belangrijk: je rente moet dan wel voor minimaal 20 jaar vastgezet worden.

Welke hypotheekopties zijn er voor 50-plussers?

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende hypotheekvormen die beschikbaar zijn voor 50-plussers, inclusief de hoofdkenmerken van elke optie.

Hypotheekvormen voor 50-plussers

Hoeveel kun je lenen als 50-plusser?

Als je de 50 bent gepasseerd, kijken banken net iets strenger naar je hypotheekaanvraag. Ze nemen niet alleen je huidige inkomen mee, maar ook je toekomstige pensioen. En dat kan invloed hebben op hoeveel je kunt lenen. Maar er is goed nieuws! Als je maandlasten na de hypotheekaanpassing lager zijn of gelijk blijven, dan kan het zo zijn dat je meer kunt lenen dan de standaardberekeningen uitwijzen. Waarom? Omdat banken dan naar je ‘werkelijke lasten’ kijken in plaats van alleen naar je inkomen.

Dus, welke factoren spelen mee? Je inkomen, natuurlijk, maar ook je pensioeninkomen en zelfs je uitgavenpatroon. En laten we niet de waarde van je huis vergeten, want dat telt ook zwaar mee.

Wil je het fijne ervan weten? Het team van Finauta staat daarom klaar om alles voor je uit te zoeken.

Wat vinden klanten?

Wij ontvangen een 10 op advieskeuze.nl
*****

Onze diensten

Bestaande bouw

Verbouwen

Nieuwbouw

Verduurzamen

2e hypotheek /
Oversluiten

Ondernemer /
ZZP-er

FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een reguliere hypotheek en een seniorenhypotheek?

Een seniorenhypotheek is speciaal afgestemd op de financiële situatie van 50-plussers, waarbij vaak rekening gehouden wordt met toekomstige pensioeninkomsten en de overwaarde van de huidige woning.

Kan ik als 50-plusser nog een hypotheek afsluiten met een looptijd van 30 jaar?

Ja, dat is mogelijk. De looptijd hangt niet zozeer af van je leeftijd, maar van je inkomsten, vermogen en de waarde van de woning.

Wat gebeurt er met mijn hypotheek als ik met pensioen ga?

De hypotheek blijft doorlopen. Het is wel belangrijk om vooraf goed te kijken naar de verwachte inkomsten na pensionering en of de hypotheeklasten dan nog steeds betaalbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van een NHG-hypotheek voor 50-plussers?

Een NHG-hypotheek biedt extra zekerheid en vaak een lagere rente. Als je na je 55ste verhuist en de nieuwe hypotheek heeft gelijke of lagere maandlasten, mag de hypotheekverstrekker soepeler zijn bij het bepalen van je leencapaciteit.

Hoe werkt de 'werkelijke lastentoets' bij 50-plussers?

Bij de werkelijke lastentoets kijken hypotheekverstrekkers naar de verwachte maandlasten na de hypotheekwijziging, in plaats van alleen je inkomen. Je kunt dan meer lenen. 

Wij werken samen met: