Nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis, helemaal naar jouw smaak ingericht. Voor veel toekomstige huiseigenaren is dit de ideale situatie. Maar voordat je wegdroomt bij het idee van een nieuwbouwhuis, is er nog iets om je in te verdiepen: de nieuwbouwhypotheek.

Vrij op naam 
Bij jouw nieuwe huis hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen en zijn notaris- en kadasterkosten al inbegrepen.

Alles nieuw 
Alles in je huis is nieuw: de keuken glimt en de badkamer blinkt. Geen verborgen gebreken of noodzaak tot opknappen.

Energiezuinig wonen
Jouw nieuwe huis is superzuinig met energie. Goed voor de planeet en scheelt jou flink in de energiekosten.

Wat is een nieuwbouwhypotheek?

Een nieuwbouwhypotheek is speciaal voor als je een huis koopt dat nog gebouwd moet worden. Het grote verschil met een normale hypotheek is hoe en wanneer het geld beschikbaar komt. In plaats van het hele bedrag in één keer te krijgen, wordt het geld gestort in een bouwdepot. Vanuit dit depot betaal je de bouwkosten in verschillende fases, telkens als een deel van de bouw klaar is.

Je betaalt rente voor wat je leent, maar ontvangt ook rente over het bedrag in het bouwdepot. Aan het begin voel je dit nauwelijks in je portemonnee. Maar hoe meer je uitgeeft, hoe minder rente je ontvangt en hoe meer rente je zelf betaalt.

Het fijne aan een nieuwbouwhypotheek? Geen overdrachtsbelasting en de mogelijkheid om extra te lenen voor duurzame upgrades, tot wel 106% van de waarde van je huis. Zo maak je je huis helemaal naar jouw zin en draag je ook nog eens bij aan een betere wereld.

Nieuwbouw en je maximale hypotheek: hoe zit dat?

Net zoals bij andere huizen kun je voor een nieuwbouwhuis tot 100% van de woningwaarde lenen. Maar bij nieuwbouw komt er meer bij kijken dan alleen de koopsom. Denk aan bouwrente, aansluitkosten voor nutsvoorzieningen en extra’s die je zelf kiest. Kies je voor duurzame toevoegingen, zoals zonnepanelen? Dan kun je tot 106% lenen.

Goed om te weten: wat je precies kunt lenen, hangt af van jouw financiën, zoals je inkomen en je vaste lasten. Maak een afspraak voor persoonlijk advies over jouw mogelijkheden.

Kosten van een nieuwbouw hypotheek

Je hebt vast wel eens gehoord dat een nieuwbouwhuis qua kosten voordeliger kan zijn dan een bestaande woning. Dat klopt gedeeltelijk, omdat je geen overdrachtsbelasting of makelaarskosten hebt. Toch zijn er specifieke kosten die je bij nieuwbouw wél hebt. Laten we die even op een rijtje zetten.

Bouwrente: waarom betaal je dit?

Voor jouw huis er staat, heeft de aannemer al kosten gemaakt. Bijvoorbeeld voor de aankoop van de grond. Hiervoor vraagt hij een vergoeding: de bouwrente.

Bouwdepot: hoe werkt dat?

Na het afsluiten van je hypotheek, wordt het geld in een bouwdepot gestort. Vanuit hier betaal je de bouw. Je ontvangt rente over dit bedrag, maar betaalt tegelijkertijd rente over je hypotheek.

Renteverlies tijdens bouw: wat betekent dat?

Aanvankelijk lijkt je hypotheek mee te vallen door de rente uit je bouwdepot. Maar naarmate je meer uitgeeft, krijg je minder rente terug. Je maandlasten stijgen dus terwijl de bouw vordert.

Een handige tip: Bouwrente is niet aftrekbaar, maar renteverlies tijdens de bouw is wél aftrekbaar. Financier je renteverlies tijdens de bouw mee in je hypotheek, dan is die rente weer niet aftrekbaar. Als je spaargeld hebt, is het vaak slimmer om deze kosten zelf te betalen.

Meerwerk: wat houdt dat in?

‘Meerwerk’ betekent alle aanpassingen die jij boven op het basisontwerp kiest, zoals een grotere keuken of een uitbouw. Dit maakt je huis nog mooier, maar kost ook meer. Onze tip: Maak een lijst van je extra wensen en de kosten om verrassingen te voorkomen.

 

Wat vinden klanten?

Wij ontvangen een 10 op advieskeuze.nl
*****

Onze diensten

Bestaande bouw

Verbouwen

Nieuwbouw

Verduurzamen

2e hypotheek /
Oversluiten

Ondernemer /
ZZP-er

FAQ

Veelgestelde vragen

Kan ik de kosten voor het meerwerk meefinancieren in mijn hypotheek?

Ja, de kosten voor meerwerk kunnen vaak meegefinancierd worden in je hypotheek, zolang het totale leenbedrag niet meer is dan 100% van de woningwaarde na het meerwerk. Dit hangt wel af van je financiële situatie en de waarde van het huis met de extra aanpassingen.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Voor een nieuwbouwwoning heb je eigen geld nodig voor kosten die niet onder de hypotheek vallen, zoals de kosten voor meerwerk, tuinaanleg en soms de bouwrente. Het exacte bedrag hangt af van je bouwplan en de hypotheekvoorwaarden, maar houd rekening met enkele duizenden tot tienduizenden euro’s.

Wat gebeurt er als de bouw vertraagd is? Heeft dit invloed op mijn hypotheek of bouwdepot?

Bij een bouwvertraging betaal je langer rente over je bouwdepot, wat je maandlasten tijdelijk kan verhogen. Het heeft geen directe invloed op je hypotheek, maar het kan de periode dat je dubbele lasten draagt (huur of oude hypotheek en rente over de nieuwe hypotheek) verlengen.

Kan ik mijn nieuwbouwhypotheek later nog verhogen voor onvoorziene kosten?

Het is mogelijk om je hypotheek te verhogen voor onvoorziene kosten, maar dit hangt af van je inkomen, de waarde van de woning en de bereidheid van de bank. Een verhoging moet binnen de leennormen passen en je moet opnieuw naar de notaris.

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwhypotheek ten opzichte van een standaardhypotheek?

Een nieuwbouwhypotheek biedt de mogelijkheid om het huis naar eigen wens te bouwen of aan te passen, vaak met gunstige voorwaarden voor energiebesparende maatregelen. Daarnaast betaal je geen overdrachtsbelasting en zijn sommige banken bereid om meer te lenen op basis van toekomstige energiebesparingen.

Wij werken samen met: